Geschiedenis begrazing

In de zomer van 4 juni 1994 startte de begrazing in het gebied Driestruik met twee gewone zwartbonte runderen. Deze runderen werden alleen maar tijdens het groeiseizoen ingeschaard. In 1995 werd de begrazing over genomen door twee halfbloed Hooglanders (kruising met zwartbont), deze bleven jaarrond in het gebied.

Op 25 juli 1997 werd symbolisch Geisha, een drachtige Schotse Hooglander, geschonken aan de werkgroep Driestruik en was het aantal grazers op drie gekomen. Toen Drieska werd geboren op 9 maart 1998 gingen de halfbloed Hooglanders het gebied uit. Tot 2010 liepen moeder en dochter in de Driestruik.

In de winterperiode 2009-2010 kwamen er 6 IJslandse paarden bij. In de zomer 2010 werd Geisha wegens ouderdom en ge breken uit het gebied gehaald. In 2011 kwamen de IJslanders weer terug in de winter dit maal met drie paarden. In de tussentijd verbleef de schotse Hooglander Drieska in haar eentje in het gebied de Driestruik.

Schotse Hooglander 'Drieska'Schotse Hooglander 'Drieska' - fotograaf : Joost Geraets

De begrazing van de Breidberg begon in 2010 en werd gedaan door 8 Galloway runderen. De stier van deze kudde bezocht soms ook Drieska door over de afrastering te springen. In december 2011 werd de begrazing van de Galloway-runderen gestopt.

In maart 2012 is de begrazing op de Breidberg weer begonnen met 5 runderen van het ras Rode Geus. De Rode Geus is een recente kruising tussen het Brandrode rund, een zeldzaam geworden Nederlands runderras, en de in Frankrijk veel gehouden Salers.

Op 12 juni 2012 werden de gebieden Breidberg en Driestruik officieel met elkaar verbonden en konden de 8 runderen die op Breidberg lopen ook de Driestruik bezoeken.

Dit jaar werden er vier kalfjes geboren.